Založ si blog

Politická analýza – Robert Kaliňák a jeho politická budúcnosť

Najhorúcejšou otázkou slovenskej politickej scény je určite odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý figuruje v kauze Bašternák.  V tejto kauze sa hovorí o tom, že Kaliňák a Počiatek mali dostávať peniaze od spoločnosti B.A. Haus. Celá táto firma a jej členovia  sú podozriví z daňových podvodov a rôznych iných finančných machinácií.

Robert Kaliňák, ako jedna z hlavných opôr koaličného Smeru, má podrezanú ministerskú stoličku a ba čo viac, aj tú celkovú politickú. Premiér a vedúci strany Smer-SD Robert Fico podržal svojho kolegu a povedal, ak by mal dôkaz na odvolanie, tak začne konať. Podľa vyjadrení v RTVS ide len o snahu destabilizovať Slovensko za každú cenu pred predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Nie je verejným tajomstvom, že po odchode do politického dôchodku by mal práve Robert Kaliňák nahradiť Roberta Fica na vedúcej pozícii Smeru. Toto už nemusí byť také pravdepodobné, ako tomu bolo pred časom. Podľa môjho názoru musí premiér konať a sám prešetriť celý prípad. Týmto spôsobom by ukázal širokej verejnosti, že náš demokratický princíp pracuje ako má. Ak tak neurobí, môže táto kauza vážne poškodiť celú koalíciu a v krajnom prípade spôsobiť predčasné voľby. Minister vnútra Kaliňák vždy viac-menej nonšalantne zvládal všetky menšie kauzy týkajúce sa svojej osoby, ale táto je výnimka. Kauza Bašternák môže znamenať jeho koniec. Aj z jeho vyjadrení pred novinármi je jasne vidieť nervozitu, hnev a strach.

Nespokojnosť vyjadruje aj verejnosť, ktorá začiatkom budúceho týždňa plánuje protest. Verejnosť je zo slovenskej politiky nespokojná už dlhší čas a vyčíta to najmä Smeru. Je veľmi pravdepodobné, že Smer bude pokračovať v negatívne nastolenom trende a bude strácať a strácať. Tieto body naopak môže získať Sulík a Matovič alebo strany Kollára a Kotlebu.

Ach, tá pravica. ..

08.02.2019

Prezidentské voľby Slovenskej republiky v roku 2019 sa nezadržateľne blížia a my môžeme v týchto dňoch sledovať diskusie viacerých kandidátov. Zatiaľ sa diskusií zúčastnili kandidáti, ako je Mistrík, Harabin, Čaputová a Šefčovič. Do najbližších dní sú naplánované aj diskusie ostatných kandidátov. Prvé štyri spomenuté mená sú však pravdepodobne [...]

Verejná mienka je silný fenomén

08.02.2019

Verejná mienka je silným fenoménom, ktorý v posledných rokoch naberá na sile. Z bežnej definície vieme, že verejná mienka je istým súborom, obsahujúcim verejné názory členov rôznych spoločenských skupín, spravidla o verejných záležitostiach. V našom bežnom spoločenskom živote sa môžeme stretávať s rôznymi názormi na rôzne témy. Táto špecifická pestrosť [...]

Politická analýza – potenciálny príchod utečencov do Žiliny

15.12.2015

Nekontrolovateľná migrácia spôsobila rozdelenie Európy na viaceré protipóly. Na jednej strane európske štáty súhlasia s prerozdelením utečencov, na tej druhej nie. Horúca téma posledných mesiacov zmobilizovala spoločnosť do takých výšin, že sa prípadne prerozdelenie utečencov nerozoberá len v rámci štátnych celkov, ale dokonca sa to dotýka aj ich menších [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Lukáš Kynier

Blog venovaný všetkým všeobecným problémom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 9110x
Priemerná čítanosť článkov: 2278x

Autor blogu