Založ si blog

Ach, tá pravica. ..

Prezidentské voľby Slovenskej republiky v roku 2019 sa nezadržateľne blížia a my môžeme v týchto dňoch sledovať diskusie viacerých kandidátov. Zatiaľ sa diskusií zúčastnili kandidáti, ako je Mistrík, Harabin, Čaputová a Šefčovič. Do najbližších dní sú naplánované aj diskusie ostatných kandidátov. Prvé štyri spomenuté mená sú však pravdepodobne najhorúcejšími kandidátmi na zisk prezidentského kresla.

Ešte 22.01.2019 sa stretol Mistrík s Čaputovou, toto stretnutie iniciovali zástupcovia opozičnej strany OĽaNO. Na tomto stretnutí sa dvaja spomínaní kandidáti dohodli, že jeden z nich sa vzdá svojej kandidatúry v prospech toho druhého, na základe výsledkov prieskumu (hovorilo sa o prvom prieskume v TV Markíza v relácii Na telo). Zatiaľ však žiadne podstatné rozhodnutie ani z jednej strany nepadlo. Na teraz sú známe len dve možnosti. Prvou je to, že obaja pôjdu do volieb, ktoré sa uskutočnia 16.3.2019 alebo sa jeden z nich ešte v zákonnej lehote vzdá kandidatúry v prospech toho druhého. Ak sa uskutoční prvý spôsob, opäť to bude deklarovať slabosť a neschopnosť pravice (opozície). Celá pravica sa hlási k tomu, že nechcú prezidenta, ktorý by bol s podporou Smeru-SD (Šefčovič) a ani človeka, ktorý „vyrástol“ pri Mečiarovi, ktorým je Harabin (vyňaté z názorov pravice). Z diskusií zatiaľ nie je úplne jasné, ktorý z tých dvoch zatiaľ viac presvedčil ľudí.

Pokračujeme ďalšími spomínanými horúcimi kandidátmi. Napríklad Šefčovič sa v diskusiách zatiaľ prezentuje pomerne neutrálne, zatiaľ čo Harabin je v diskusiách nekompromisný a ostrý. Voľby sú to pomaly za mesiac a práve tento čas kandidáti môžu využiť na presvedčenie, že oni sú tým najlepším pre Slovensko, ale počas tohto obdobia sa s najväčšou pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, vyplavia aj viaceré útoky na kandidátov.

V tejto správe určite nechcem nikoho obhajovať, svojho favorita vo voľbe mám, ale v úvodnej časti nenarážam ani tak na nerozhodnosť kandidátov Čaputovej a Mistríka, ale skôr na to, že pravica má opäť jedinečnú možnosť, ako oslabiť silu Smeru, ale zatiaľ tomu nič nenasvedčuje (to sa dá deklarovať aj ďalšími kandidátmi, ako je Krajniak a podobne).

Verejná mienka je silný fenomén

08.02.2019

Verejná mienka je silným fenoménom, ktorý v posledných rokoch naberá na sile. Z bežnej definície vieme, že verejná mienka je istým súborom, obsahujúcim verejné názory členov rôznych spoločenských skupín, spravidla o verejných záležitostiach. V našom bežnom spoločenskom živote sa môžeme stretávať s rôznymi názormi na rôzne témy. Táto špecifická pestrosť [...]

Politická analýza – Robert Kaliňák a jeho politická budúcnosť

18.06.2016

Najhorúcejšou otázkou slovenskej politickej scény je určite odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý figuruje v kauze Bašternák. V tejto kauze sa hovorí o tom, že Kaliňák a Počiatek mali dostávať peniaze od spoločnosti B.A. Haus. Celá táto firma a jej členovia sú podozriví z daňových podvodov a rôznych iných finančných machinácií. Robert [...]

Politická analýza – potenciálny príchod utečencov do Žiliny

15.12.2015

Nekontrolovateľná migrácia spôsobila rozdelenie Európy na viaceré protipóly. Na jednej strane európske štáty súhlasia s prerozdelením utečencov, na tej druhej nie. Horúca téma posledných mesiacov zmobilizovala spoločnosť do takých výšin, že sa prípadne prerozdelenie utečencov nerozoberá len v rámci štátnych celkov, ale dokonca sa to dotýka aj ich menších [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Lukáš Kynier

Blog venovaný všetkým všeobecným problémom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 9117x
Priemerná čítanosť článkov: 2279x

Autor blogu